Zwangerschapsshoot Vinkeveen

Via één van mijn drie dochters kreeg ik de vraag of ik het leuk zou vinden een zwangerschapsshoot te doen voor een van haar vriendinnen. Ja, natuurlijk wilde ik dat. Zwanger zijn is een mooie en heel bijzondere periode en zeker, zoals bij Ilse & Stanley, wanneer het je eerste kindje is.

Zo gezegd, zo gedaan. Met Ilse contact opgenomen en we besloten buiten te fotograferen. En waar anders ga je dan heen als je in Vinkeveen woont? Natuurlijk naar de Vinkeveense Plassen, een prachtig natuurgebied in de provincie Utrecht.

We spraken af bij Eiland 1. Een mooie recreatieplek langs de A2, waar je met de auto en fiets gemakkelijk kunt komen.

Op de dag dat we afgesproken hadden waaide het vreselijk hard! De golven sloegen letterlijk over de rand van het eiland heen. Dat verwacht je niet in de zomerperiode en ik bedacht me dat het niet eens zo vreemd zou zijn als Ilse af zou bellen. Voor mij was de bewolking ideaal, want door de wolken ontstaat als het ware een grote softbox met prachtig zacht licht.

Na even snel een rondje gelopen te hebben, zag ik Ilse en Stanley er toch aan komen. Een tas met wat extra kleding en accessoires bij zich om variatie aan te kunnen brengen. We konden beginnen. Samen met Ilse koos ik een eerste jurkje uit. Simpel en wit, wat erg mooi uitkomt in zwart-wit fotografie, zeker tegen de donkere kleur van het water en de bomen, waardoor je mooie contrasten krijgt.

De eerste foto’s waren snel gemaakt toen ik Ilse richting de steiger zag lopen tussen de prachtige grote bomen. Op de steiger gingen we verder en ik vroeg Ilse om richting het licht te gaan staan én tegen de wind in. Hierdoor waaide haar haren naar achteren en het jurkje werd door de druk van de wind ook heel mooi om haar buik gedrappeerd.

Daarna hebben we nog een paar beelden met Stanley erbij gemaakt en de schattige schoentjes voor de baby vereeuwigd. Dit soort momenten stuur ik weinig of helemaal niet en daardoor is het ook echt even speciaal voor hen samen. Ik fotografeer wat ik zie.

En toen de grote vraag: ‘Ilse, zou je misschien wat foto’s ín het water willen maken?’. Ja! Zonder blikken of blozen stapte ze met haar mooie zwangere buik het water in. En ‘magic happened’. Wat een plaatje. Eén met de natuur en ik had de mooiste beelden die ik me wensen kon.

Daarna snel uit het water, want het was toch best koud geworden voor haar, door de wind en de nat geworden kleding. Afdrogen, droge kleding aan en lekker naar huis om nog een paar weekjes te genieten van het zwanger zijn.